De werking

De pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor pellets. Deze worden vanuit dat reservoir door middel van een wormschroef mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd. In de vuurkorf worden de pellets automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. Afhankelijk van de gevraagde warmte regelt de pelletkachel de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer.

De rookgassen worden met een ventilator naar buiten geblazen. Vanwege deze mechanische afvoer heeft de schoorsteenpijp van een pelletkachel een erg smalle diameter nodig (plm 80 mm). Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in. In tegenstelling tot de traditionele houtkachel die zijn warmte vooral afgeeft door infraroodstraling, geeft een pelletkachel de meeste warmte af door convectie. De buitenmantel van een pelletkachel blijft daardoor relatief koel.

Regelsysteem

De moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en bevat diverse veiligheidsinstellingen. Hierdoor kan de pelletkachel schoon branden en een hoog rendement bereiken van soms wel 90%. Door de optimale verbranding geeft deze kachel weinig stank in en rondom het huis.

Met een vulling pellets kan men - afhankelijk van de isolatie van de woning, de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur - 1 tot 5 dagen stoken. De as die vrijkomt bij de verbranding, moet doorgaans handmatig worden afgevoerd.

Het milieu

Bijkerk Techniek
  • Installatiewerken
  • Bio verbranding
  • Warmtepomp installaties
Contact

Bijkerk Techniek
Polderweg 1
7686 AD
Geerdijk
Contactformulier

Tel.nr: 0546 - 645 100
Fax.nr: 0546 - 646 835